Οικιακά Φωτοβολταϊκά Συστήματα
Η ανάπτυξη του οικιακού Φ/Β συστήματος μπήκε στη ζωή μας ύστερα από τη δημιουργία του «Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΦΒ συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις» του ΥΠΕΚΑ. Ένα πρόγραμμα το οποίο θα διαρκέσει ως την 31η Δεκεμβρίου του 2019.
- Η μέγιστη επιτρεπόμενη εγκατεστημένη ισχύς στην Ηπειρωτική Ελλάδα ,τα διασυνδεδεμένα Νησιά και την Κρήτη είναι τα 10 kWp.
- Για τα λοιπά μη διασυνδεδεμένα Νησιά είναι 5 kWp
Το οικιακό Φ/Β σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί κυρίως σε ταράτσα(δώμα) και στέγη (σκεπή) ,αλλά και σε γκαράζ ,βοηθητικούς χώρους κ.ο.κ. ύστερα από ειδική άδεια.
Βιομηχανικά Φωτοβολταϊκά Συστήματα
Στο πλαίσιο ανάπτυξης της διασύνδεσης Φ/Β συστημάτων υπήρξε ένταξη και των επαγγελματικών χώρων. Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε στέγες βιοτεχνιών, βιομηχανιών, logistics κ.ο.κ. να εγκατασταθούν ΦΒ συστήματα, στα οποία η εγκατεστημένη ισχύς δεν έχει όριο.
Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στην ισχύ έτσι έχουμε στέγες όπου η εγκαταστημένη ισχύς μπορεί να φτάνει την τάξη του MWp.
Τα βασικά πλεονεκτήματα αυτής της επένδυσης σε σχέση με άλλες είναι:
- Γρήγορη κι άμεση απόσβεση
- 20 χρόνια εγγυημένο εισόδημα
- Ετήσιο εισόδημα ανάλογο της επένδυσης
- Συνεισφορά στην προστασία του περιβάλλοντος με μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων CO2
H διαφοροποίηση με τα οικιακά συστήματα πέρα από την ισχύ, είναι η διαδικασία αδειοδότησης καθώς και υπογραφή σύμβασης αγοράς της kWh, όπου εκεί εμπλέκεται ο ΔΕΣΜΗΕ κι όχι η ΔΕΗ όπως στα οικιακά.